Vikend inspiracija za Junetinu u umaku od povrća s palentom

Sastojci:

700 g junećeg buta

1 veća glavica luka

2 mrkve

1 paprika

2 šake graška

2 češnja bijelog luka

200 ml pasiranog paradajza

lovorov list

so i biber

3 kašikice sode bikarbone

Priprema:

Juneći but pospite sodom bikarbonom i ostavite da odstoji barem 15-tak minuta. Soda bikarbona će učiniti meso mekšim i smanjiti vrijeme kuhanja. Meso narežite na trakice ili kockice, kako više volite. Na zagrijano ulje stavite meso. Posolite i pirjajte 20-tak minuta da meso omekša i pusti svoje sokove. Meso izvadite, a u posudu dodajte bijeli i crveni luk, zatim mrkvu i papriku. Posolite povrće i dinstajte 5-10 minuta da omekša. Vratite meso, dodajte lovorov list i pasirani paradajz. Po potrebi dodajte i malo vode. Poklopite šerpu i kuhajte na laganoj vatri 40-tak minuta da meso skroz omekša i da se stvori fini gusti umak. Skuhajte palentu i na njoj servirajte junetinu sa umakom. Poslužite uz čašu kvalitetnog vina.
Prijatno 😊