Steak je jedan od najkvalitetnijih komada goveđeg mesa koji predstavlja vrhunski gurmanski doživljaj za svakog ljubitelja jela od mesa, ali i vrhunski kulinarski izazov za svakog šefa huhinje.
Ukusi su različiti, a raznolikost kod steak-a je rezultat kombinacije kako njegove vrste, tako i načina na koji se priprema.
Jedan od najcjenjenijih i najpoznatijih odrezaka, svoje ime je dobio po prepoznatljivom izgledu, za koji je zaslužna kost u obliku slova T, koja se po pravilu nalazi na njegovoj sredini i predstavlja granicu između bifteka sa jedne, i ramsteka sa druge strane. Zahvaljujući tome, njegov okus predstavlja harmoničan sklad koji je praćen umjerenom masnoćom i sočnom teksturom koja donosi poseban užitak u svakom zalogaju.
Preporuka za pripremu: Medium rare
Pravi gurmani ga sa ljubavlju nazivaju kraljem odrezaka, a za to postoji odličan razlog. Ovaj odrezak karakterističan je po svojoj veličini, a iako po izgledu veoma podsjeća na T-Bone, osnovna razlika je u tome što se odlikuje znatno većom količinom mesa. Smatra se jednim od najcenjenijih odrezaka za šta je zaslužan spoj filea i gornjeg buta koji daju upečatljivo kompleksan, sočan okus vrhunske govedine.
Preporuka za pripremu: Medium rare
Čest favorit istinskih ljubitelja odrezaka, izdvaja se iz predjela junećih rebara i odlikuje izuzetno nježnom teksturom, sočnošću i odličnim okusom koji se ogleda u gotovo savršenom balansu mesa i fine masnoće koja upotpunjuje doživljaj prilikom konzumacije. Upravo zbog ovih karakteristika, savršen je izbor u gotovo svim prilikama.
Preporuka za pripremu: Medium well
Nježni odrezak poznat po svojoj specifičnoj, mekoj teksturi koja se topi u ustima i praktično može sjeći samo viljuškom. Iako dijelom može pripadati i odrescima kao što su T-Bone i Porterhouse, Filet mignon se u samostalnoj varijanti odlikuje blažim i slađim okusom u odnosu na druge vrste goveđih odrezaka, pa se preporučuje svima koji žele da se prepuste prefinjenom i delikatnom užitku.
Preporuka za pripremu: Rare
Veoma omiljen odrezak koji ne sadrži kost, a zapravo predstavlja veću stranu T-bone odreska koji je upravo najzaslužniji za njegov okus. Izuzetno je sočan i mekan, pri čemu u svakom zalogaju otkriva autentične arome goveđeg mesa koje ga čine savršenim klasičnim izborom za savršen ručak ili večeru.
Preporuka za pripremu: Medium well
A da biste još lakše donijeli odluku o odresku koji ćete potražiti u našem Stake Baru, za vas smo pripremili i zanimljiv vodič kroz njihov svijet, koji možete preuzeti u nastavku.