Da li znate da napravite svoj blend?

Ovaj vodič je tu da vam pomogne da započnete putovanje u raskošni svijet najljepših nota kafe, koje donosi autentično iskustvo protkano istinskom ljubavlju prema kvalitetu i najljepšim aromama.

Pripremate se da kreirate svoju posebnu mješavinu kafe i pitate se koliko ćete u tome biti uspješni? Za početak, važno je istaknuti da je za dobar rezultat potrebno slijediti svega nekoliko jednostavnih principa.

 

 

Na prvom mjestu, potrebno je pronaći idealan sklad aroma, nota i okusa koji će stvoriti zaokruženu cjelinu i ostaviti utisak. S obzirom da svaka vrsta kafe ima svoje jedinstvene karakteristike, potrebno je voditi računa da biramo vrste koje se neće međusobno nadjačavati već dopunjavati. Zato je bitno da vodimo računa o narednim pravilima.

1.  Nemojte kombinovati više od pet vrsta kafe, jer u suprotnom njihova svojstva neće moći da dođu do izražaja.

2.  Svaka mješavina kafe, sastoji se iz tri dijela: baznih nota, srednjeg nepca i visokih nota. Svaki od njih ima svoju ulogu u stvaranju okusa koji će je učiniti prepoznatljivom.

3. Idealan početni omjer kafe iznosi 40% baznih nota, 40% srednjeg nepca i 20% visokih nota. Kasnije kada budete usavršavali svoju mješavinu, ove procente možete korigovati.

 

Baza dobrog okusa

U osnovi, razlikujemo preko sto vrsta kafe, ali su najpoznatija dva osnovna tipa koji se nazivaju Arabica i Robusta. Arabica kafa čini oko 70% svjetske proizvodnje i odlikuje se finim balansom gorčine, slatkoće i aroma, dok sa druge strane Robusta predstavlja vrstu koja je manje aromatična i odlikuje se snažnijim tijelom i intenzitetom okusa.

U odnosu na efekat koji preferiramo, prilikom kreiranja baze se najčešće opredjeljujemo za jednu od naredne dvije varijante:

100% Arabica – slatkasta i mirisna kombinacija, praćena finom gorčinom i prefinjenim aromama poput voća, citrusa ili cvijeća.

Arabica i Robusta – pun i odvažan okus, izraženog tijela i gorkih nota u kojima možemo prepoznati naznake duhana i crne čokolade.

 

Užitak srednjeg nepca

Ono po čemu najčešće ocjenjujemo kafu jeste užitak srednjeg nepca, koji ostavlja snažan utisak i stvara posebno iskustvo uživanja u kafi. Odabir kafe koja će ga činiti, predstavlja trenutak kada ćemo donijeti odluku da li želimo da uživamo u svježim notama citrusa i bobičastog voća, ili ćemo dati prednost jačim zemljanim notama, kao i primjesama koštunjavog voća i čokolade.

 

Visoke note

Ono što jedan blend zaokružuje u finu cjelinu jesu visoke note, koje najčešće opisujemo kao kiselije i cvjetne, odnosno one koje u manjoj mjeri dobro funkcionišu sa mješavinama dajući im dodatnu složenost.  Stoga je preporučljivo da u ovom segmentu odaberete kafu koju ne biste koristili kao dominantan dio mješavine, već samo kao lagani dodatak njenoj aroma.

 

A sada, kada ste se upoznali sa osnovnim principima kombinovanja kafe u svoj jedinstveni blend, posjetite naš odjel i napravite svoju mješavinu, uživajući u velikom izboru kvalitetnih zrna kafe iz cijelog svijeta.