Sushi – jedno od najtraženijih jela s naših odjela

Istinska umjetnost pripreme savršenih zalogaja.

Nakon što je osvojio srca brojnih ljubitelja gastronomije širom planete, sushi koji u Crvena jabuka gastro marketu Marindvor pripremamo po autentičnim recepturama od pažljvo odabranih sastojaka, pokazao se kao jedno od najtraženijih jela s naših odjela nakon nedavnog otvaranja u Sarajevu.

Voljeli ga ili ne, sushi predstavlja istinsku umjetnost pripreme savršenih zalogaja, a ukoliko ste se odvažili prvi puta da ga probate onda ste na našem odjelu u Sarajevu na pravome mjestu.

 

Sastojci za sushi

Obično nemate sastojke za sushi u svojoj kuhinji, ali većina njih se može koristiti duže vrijeme nakon što ih kupite. Postoji mnogo vrsta sushija. Dakle, prije nego što počnete s pripremama, odlučite u kojem smjeru želite ići. Najpoznatije sorte su nigiri, maki, futo maki, California i sashimi.

Sastoji se iz dva ključna dijela – šarija i neta. Šari je skuhana i ohlađena riža sa sirćetom dok je net bilo koji dodatak za koji se odlučite, najčešće sirova riba ili morski plodovi, ali može da sadrži i voće, povrće ili sir. Da bi jelo nosilo naziv „sushi“ ono mora da sadrži šari, odnosno rižu, bez izuzetka.

Neizostavni dodaci sushiju su wasabi – japanski hren, soja sos i ukiseljeni đumbir. Japanski bonton nalaže da se sushi ne umače u soja sos. Ako želite uživati u ovom delikatesu poput pravih poznavalaca sushija, štapićima ćete uzeti listić ukiseljenog đumbira, umočiti ga u soja sos, a potom njime lagano premazati sushi. Wasabi i ukiseljeni đumbir imaju i funkciju da, posluženi i konzumirani uz jela od svježe ribe, dezinfikuju namirnice i osiguraju sigurnu upotrebu. Wasabi posjeduje antimikrobna svojstva, dok ukiseljeni đumbir ima i smirujući učinak, što je tipično za japansku kuhinju te predstavlja prirodni antioksidans. Uz dodatak ovih namirnica, otkriva se pravi okus japanske kuhinje.

 

Vrste sushija

Postoji bezbroj varijacija ovog popularnog japanskog specijaliteta, a mi u Crvena jabuka gastro marketu Marindvor nudimo nekoliko različtih i uvijek svježih. Sushi ima neobičnu priču o porijeklu, od svog nastanka do danas, sa različitim metodama kuhanja u različitim dijelovima svijeta. Postoji nekoliko osnovnih vrsta, a mi vam donosimo neke iz naše svakodnevne ponude:

NIGIRI

Pravougaoni komadi riže prekriveni jednim sastojkom – ribom, morskim plodovima, voćem ili povrćem. Oblikuje se rukom i iako djeluje jednostavno, zahtijeva najviše osjećaja za oblikovanje ovakvog komada riže kao posebnu vještinu, te poseban nož za sječenje komada ribljeg mesa. Nigiri se uvijek jede u jednom zalogaju. U našoj ponudi pronaći ćete tri vrste nigiri sushija: sake nigiri – sa lososom, maguro nigiri – sa tunom i ebi nigiri – sa kozicama.

 

MAKI ROLNICE

Rolnice obmotane norijem – presovanim algama koje na taj način drže strukturu šarija (riže) zajedno sa jednom namirnicom – tunom, lososom, avokadom, kozicama, krastavcem ili surimijem. Iz naše ponude možete odabrati maki sake rolnice – sa lososom, maki maguro rolnice – sa tunom ili maki avokado rolnice. Svaka od maki rolnica se siječe na šest komada te ima svoj prepoznatljiv okus, u kojem ćete zasigurno uživati.

 

FUTO MAKI ROLNICE

Futo maki rolnice predstavljaju najveće rolnice koje su, kao i maki rolnice, sa vanjske strane obmotane presovanim algama, ali sa više namirnica unutar same rolnice. Za vas pripremamo nekoliko vrsta ovog sushija: futo maki shrimp rolnice – sa pohovanim kozicama, avokadom i majonezom; futo maki Tokyo rolnice – sa krastavcem, avokadom surimijem i lososom; futo maki Kimura rolnice – riža, alge, losos, avokado, krastavac, hrskavi luk, kiseli đumbir i wasabi; futo maki Nagasaki rolnice – riža, alga, losos, tuna, avokado, krastavac, susam mix, kiseli đumbir i wasabi; futo maki ebi rolnice – riža, alga, kozice, avokado, krastavac, koktel sos, kiseli đumbir i wasabi.

 

CALIFORNIA ROLNICE

U osnovi su maki rolnice bez opne od presovanih algi i mogu se naći sa punjenjem od lososa, tune, surimija, kozica kao i raznih vrsta svježeg voća i povrća, ali i mliječnih proizvoda poput sira. Također, karakteristične su po tome što im je površina posuta pečenim miksom bijelog i crnog susama. California rolnice se sijeku na osam jednakih komada, a na vama je da izaberete svog favorita: California ebi rolnice – kombinaciju krastavca, avokada, kozica i susama, California kani surimi Philadelphia rolnice – spoj surimija, krastavca, sira i susama, California sake rolnice – kombinacija avokada, krastavca, lososa, susama, kiseli đumbir, wasabi ili ste za California maguro rolnice – alge, tuna, avokado, krastavac, susam, kiseli đumbir i wasabi.

 

PREMIUM ROLNICE

Priprema premium rolnica dosta je slična California rolnicama, ali je za razliku od njih, u pripremi dozvoljeno veće odstupanje od standarda i pravila pripreme sushija. Odvažite se da probate premium rainbow rolnice sa avokadom, krastavcem, sirom, lososom i tunom ili premium crazy rolnice u savršenom spoju pohovanih kozica, avokada, il sosa i hrskavog luka. Na vama je da odaberete da li više uživate u okusu naših PREMIUM VOLCANO ROLNICA ukoliko ste ljubitelj malo ljućih okusa ili ipak PREMIM VEGGIE ROLNICA, ako vašem nepcu više odgovara kombinacija okusa krem sira, avokada, hrskavog luka i susama.

Cjelokupnu ponudu pogledajte linku, a ukoliko vas zanima vodič našeg sushi bara preuzmite OVDJE.

Dobro je znati da se sushi servira uz kiseli đumbir, soja sos i wasabi pastu. Možete ga jesti štapićima od bambusa, ali ako volite da jedete prstima, zašto ne?! U umak umačite samo dio gdje je riba, dio s rižom treba da ostane suh, inače će okus biti pokvaren.

Tražite sushi? U Crvena jabuka gastro marketu Marindvor ste na pravome mjestu. U slast!