Vikend inspiracija za pripremu rolovane teletine, krompira sa začinskim biljem i umaka od gljiva

Stigao je vikend, želiš da se opustiš od radne sedmice kuhajući ukusan obrok za sebe ili svoje voljene, ali ponestalo ti je inspiracije?

Ne brini, od sada smo mi tu da ti ponudimo recepte i ideje, ali i sve potrebne sastojke na jednom mjestu – u srcu grada!

Prvi korak je najjednostavniji – rolovanu teletinu pronađi u Crvena jabuka gastro marketu Marindvor, to će biti naša mala tajna. 😊

Pošto smo riješili problem glavnog jela prelazimo na priloge.

 

Umak od gljiva kao savršen dodatak uz rolovanu teletinu.

Potrebno ti je:

2 kašike ulja

Glavica crvenog luka

500g bukovača

Vrhnje za kuhanje

Začini po želji (ne štedi)

 

Prije svega, otvori flašu omiljenog vina, pusti muziku i prepusti se uživanju…

Sipaj malo ulja u tavu i pusti da se lagano zagrije. Dodaj sitno sjeckani luk, a zatim narezanu bukovaču. Dobro izmiješaj kako bi gljive oslobodile svoj sok.

Nakon toga ostavi ih da se dinstaju i razmijene arome, a ti napravi „vinski predah“, uz vrhunsko Milas vino.

Sada je vrijeme za glavni dio priče… Dodaj vrhnje za kuhanje i začine po želji. Idealna prilika da iskoristiš pravo na umjetničku slobodu i dodaš onoliko koliko osjećaš da je potrebno. 😊

Skloni umak sa vatre i pospi svježim peršunom koji će dodati malo svježine i upotpuniti okus.

Tvoje remek-djelo je spremno, prijatno!

 

Krompir sa začinskim biljem

Potrebno ti je:

800 g krompira

2 kašike ulja

2 kašike kiselog mlijeka

1 kašičica soli

1/2 kašičice crvenog bibera

1 kašičica mješavine suhih začina (ruzmarin,

majčina dušica, origano, bosiljak i mažuran)

 

Priprema (dovoljno jednostavna i za potpune amatere)

Krompir oguli i isjeckaj na trakice. U odgovarajuću posudu stavi ulje, kiselo mlijeko, so, biber i mješavinu začina. Dobro sjedini, te prelij preko krompira. Rukom dobro promiješaj.

Pleh obloži pek papirom, premaži ga uljem, poredaj krompir. Stavi da se peče, u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni. Kada donja strana krompira porumeni izvadi pleh, pa svako parče krompira viljuškom preokreni da porumeni i sa druge strane.

Pečeni krompir posluži uz već savršeno pripljemeno meso, a jelo upotpuni kapljicom crvenog vina Milas Blatina 0,75l.

Prijatno i uzdravlje!