Inspiracija za losos iz snova!

Ovaj vikend ti donosimo recept za brzinski i zdravi ručak…

Sastojci

  • 2 fileta lososa
  • 2 kašike povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1 i po kašika svježeg soka od limuna
  • 1 kašika ljutog sosa
  • 4 čena bijelog luka
  • biber
  • so
  • 3 – 4 kašike putera izrezanog na male kockice
  • 2 kašike svježe izrezanog peršuna ili korijandera
  • 450 gr šparoga srednje debljine podrezanih krajeva

Priprema

Zagrij pećnicu na 220°C. Izreži 2 lista aluminijske folije, a zatim položi svaki komad zasebno na radnu ploču. U maloj posudi pomiješaj sastojke za sos: temeljac, limunov sok i ljuti sos.

Zatim u frižider na hlađenje stavi bocu bijelog vina Žilavka Vilinka koje će upotpuniti tvoj ručak.

Obje strane fileta lososa posoli, pobiberi i podijeli losos na aluminijsku foliju blizu sredine, a zatim stavi šparoge na jednu stranu lososa. Možeš začiniti filete sa još soli i bibera, a zatim posipati bijelim lukom. Sosom od bijelog luka i putera obilno prelij filete lososa i šparoge. Zamotaj foliju i savij rubove, a zatim zamotaj krajeve.

Prebaci tako dobijene paketiće folija u posudu za pečenje i peci losos u pećnici oko 9 – 12 minuta.

Pažljivo odmotaj foliju pa pokapaj sa još limunovog soka i ukrasi svježim peršunom ili korijanderom i kriškom limuna.

Naspi sebi čašu prethodno ohlađenog vina i uživaj!