Harmonične kombinacije sireva i vina koje će vas oboriti sa nogu!

U gastronomskom svijetu malo je namirnica i napitaka koji nose titulu najdugovječnijeg para – kao što je to slučaj sa sirom i vinom. Zahvaljujući dugoj istoriji prisutnosti na našim trpezama, neke kombinacije ustalile su se kao tradicionalne a neke nove svakodnevno nastaju na osnovu naših ličnih afiniteta. Bilo da ste ljubitelj klasike ili volite da istražujete nove okuse , sa sirom i vinom jedno je sigurno – vrhunsko uživanje počinje tek njihovim spajanjem!

 

Grana padano i Chianti

Italijanski biser, Grana Padano, je tvrdi, pikantni, polumasni sir zrnaste strukture. Dobija se od kravljeg mlijeka i poznat je po tome što je za njegovo sazrevanje potrebno više od godinu dana. Kako biste najbolje osjetili čitavu lepezu aroma koje ovaj sir može da ponudi, preporučuje se da ga probate u paru sa legendarnim toskanskim Chianti, srednje kiselim, vinom punog okusa čija se blaga nota dima i začina neodoljivo uklapa sa orašastom nijansom sira.

 

Brie i Champagne

Iz Francuske regije Brie dolazi nam i istoimeni punomasni sir, bijele korice i puteraste teksture. Prije konzumiranja, treba ga ostaviti na sobnoj temperaturi, sve dok ne postane potpuno kremast pri siječenju. Biljne arome sa primesama pečuraka i orašastih plodova najbolje se kombinuju sa osvežavajućim, citrusnim Champagne vinima što ih čini idealnim parom za proslave i posebne trenutke.

 

Provolone i  Chardonnay

Provolone je italijasnki sir koji se pravi od kravljeg mlijeka i u zavisnosti od vremena starenja i procesa proizvodnje možemo ga pronaći u tri varijante – pikantni, prirodni i slatki. Karakteriše ga blagi do veoma intenzivni okus i tekstura koja takođe varira kroz vreme zrenja. Kiselost Chardonnay vina odležalog u hrastovoj buradi, savršeno će zaokružiti sve note sira i obogatiti ga suptilnim aromama vanile i voća.

 

Livanjski i Plavac

Livanjski sir tradicionalni je bosanskohercegovački delikates jedinstvenog okusa. Dobija se od posebne mješavine kravljeg i ovčijeg mlijeka i čtav proces zrenja odvija se potpuno prirodno. Spada u tvrde i punomasne sireve što ga čini idealnim za kombinovanje sa geografski bliskim crvenim vinom Plavac. Ovo vino je bogato taninima i aromama voća i začina što odlično parira masnijoj prirodi sira.

 

Zamorano i Tempranillo

Sa proplanaka osunčane Španije dolazi nam jedinstvena simbioza ovčijeg sira i crvenog vina. Zamorano je tvrdi, slatkasto-slani sir mrvljive teksture za čije potpuno zrenje je potrebno pola godine. Slatkoća, oštrina i orašaste arome ovog sira odlično će se upariti sa voćnim notama izrazito kompleksnog okusa Tempranillo vina bogatog taninima.

 

Gouda i Cabernet Sauvignon

Uprkos ustaljenom pravilu o geografskom porijeklu da “ono što raste zajedno najbolje se uklapa zajedno” donosimo vam i jednu odvažnu kombinaciju holandskog sira i francuskog vina. Gauda je polutvrdi, punomasni sir i prepoznatljiv je po svom mlječnom i pomalo slatkastom okusu i kompaktnoj i elastičnoj teksturi, što ga čini izuzetno lakim za siječenje i serviranje. Jačinu sira zato je najbolje upariti sa

osvježavajućim Cabernet Sauvignon crvenim vinom srednjih tanina sa suptilnim cvijetnim mirisima.

 

Roquefort i Riesling

Roquefort je francuski sir iz bogate porodice plavih sireva. Pravi se od ovčijeg mlijeka i odlikuje ga mekana i kremasta struktura. Prošaran je plavo-zelenim plijesnima i karakterističan je po svom oštrom i intenzivnom okusu koji savršeno parira blago slatkastoj i kiseloj prirodi Riesling vina. Prije serviranja, preporučuje se da vino budo ohlađeno na 8˚C kako bi čitav spektar njegovih aroma došao do izražaja.

 

Ukoliko želite da probate neku od ovih ili neku novu kombinaciju – posjetite Crvena jabuka gastro market Marindvor. Naš odjel delikatesa nudi vam bogatu ponudu sireva iz cijelog svijeta dok potragu za savršenim vinom možete nastaviti u vinoteci gdje ćete, prije konačne odluke o kupovini, imati priliku da se upoznate sa raznolikom riznicom iz najpoznatijih vinskih regija.

Bilo da se odlučite za gurmansku avanturu ili poželite da se prepustite uživanju u okusima koji su vam već dobro poznati – mi vas čekamo u srcu grada!