Sve što treba da znate o detoxu

Često kada se govori o detoxu stvara se dojam da je u pitanju jednokratni tretman koji nam putem napitaka pomaže da se riješimo svih nepoželjnih toksina. Ipak, u zbilji su stvari kompleksnije i zahtijevaju našu punu posvećenost! Zato vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako da jednostavno i uspješno praktikujete detox uz izbor ukusnih namirnica, napitaka i dobrih navika.

Redovan san

Složićete se da svijet izgleda mnogo ljepše kada smo naspavani! Nakon napornog dana punog obaveza najbolje što možete da uradite za svoj organizam je da mu obezbjedite između 7 i 9 sati sna. U toku spavanja, tijelo eliminiše nepoželjne toksine i obnavlja energiju kako bismo svakoga jutra bili odmorni i spremni za naredne izazove.

 

Balansirana ishrana

Kako bismo našem tijelu bili saveznici u detoksikaciji, važno je da obratimo pažnju na vrstu, količinu i kvalitet hrane koju konzumiramo. To svakako ne znači da naša ishrana treba da se svede samo na salate već da jelovnik osmislimo tako da sadrži što više različitih, nutritivno vrijednih namirnica kao što su – voće, povrće, žitarice, meso i riba.  Takođe, poželjno je da usputno “grickanje” između obroka svedemo na minimum kao i da ograničimo unos alkoholnih pića, šećera i masne hrane pržene u dubokom ulju.

Doručak, ručak i večera

Za dobro jutro, nagradite se ukusnim doručkom od svježeg bobičastog voća i ovsenih pahuljica. Preporučujemo da za ručak probate neodoljivi potaž od brokolija i karfiola kao i salatu sa barenom piletinom i kombinacijom vašeg omiljenog povrća. Kraj dana možete krunisati napitkom od jagoda i jogurta koji se jednostavno priprema pomoću blendera ili štapnog miksera a kojem uvijek, po želji, možete dodati začine kao što su cimet, kakao ili rogač. Svježu inspiraciju svakodnevno možete pronaći na odjelima Crvena jabuka gastro marketa Marindvor.

 

Vitaminske zalihe

Ključne materije za pravilno funkcionisanje organizma su svakako vitamini i minerali. Oni su zaslužni za odbranu tijela od štetnih spoljnih uticaja kao i za izgradnju imuniteta. Jedan od najznačajnijih predstavnika vitaminske porodice je svakako – vitamin C – prirodni antioksidant kojeg možemo pronaći u paprici, kupusu, karfiolu, brokoliju i jagodama. Namirnice najbogatije ovim vitaminom su ipak citrusi poput narandže, limuna, grejpa i limete. Još jedan antioksidant koji će pomoći u izbacivanju toksina iz organizma je i vitamin E prisutan u neodoljivim orašastim plodovima, sjemenkama i prirodnim nerafinisanim uljima.

Fizička aktivnost

Savremeni način rada i života mahom nas primorava da većinu dana provedemo sjedeći u zatvorenim prostorijama što dugoročno može imati negativne posljedice po naše tijelo. Kako bismo ih spriječili, postoji nekoliko jednostavnih trikova pomoću kojih ćemo biti jači i imati više energije za sve dnevne obaveze. Pokušajte da koristite stepenice umjesto lifta, ako imate mogućnosti na posao idite pješke ili biciklom. Kad god ste u prilici – boravite u prirodi – svjež vazduh blagotovorno djeluje na naš organizam i poboljšava cirkulaciju i izbacivanje toksina.

 

Voda kao izvor života

U zavisnosti od životnog doba, aktivnosti u toku dana i hrane koju konzumiramo varira i preporučeni dnevni unos tečnosti. Najvažnije je piti vodu neposredno nakon buđenja, prije svakog obroka kao i prije odlaska na spavanje. Voda je jedan od ključnih činilaca u procesu detoksikacije pa je važno da, ukoliko nemate naviku, pokušate da je steknete tako što ćete u roku od sat vremena popiti makar jednu čašu. Ukoliko želite da ove svakodnevne rituale učinite još učinkovitijim, preporučujemo da pronađete svoje omiljene kombinacije naših detox voda koje svakodnevno, od najsvježijih sastojaka i sa velikom pažnjom, pripremamo u našem ReFresh baru.