Mali savjeti za pripremu ribe

Svima nam je poznato pravilo da bi riba trebalo da se nađe na našem jelovniku barem jednom nedeljno. Pored toga što ima mnogo pozitivnih uticaja na naš organizam, ona nas nagrađuje i neodoljivim okusom zbog kojeg joj se uvijek tako rado vraćamo. Iako je poznata po relativno brzoj i lakoj pripremi, postoje male greške koje mogu da nam se potkradu – zato vam donosimo korisne savjete iskusnih kuhara koje će vam pomoći da sa lakoćom odaberete, pripremite i servirate svoju omiljenu ribu.

Birajte svježe

Kao i u izboru bilo koje druge namirnice, tako i pri kupovini ribe treba imati dovoljno znanja i iskustva kako biste bili sigurni da ste našli najbolje. Kod svježe ribe oči su sjajne i bistre dok su škrge čiste i presijavaju se u crvenkastim nijansama. Ako pripremate zamrznutu ribu, budite sigurni da ste je na vrijeme izvadili iz leda kako bi se odmrzla i obavezno posušite višak vode krpom ili kuhinjskim ubrusom.

Oprezno sa mariniranjem

Za razliku od većine vrsta mesa koje mogu da odležavaju u marinadi i do 24 sata, sa ribom je potpuno drugačije. Ako planirate mariniranje treba da znate da se preporučuje da ovaj proces traje od pola sata za filete i manje ribe do najviše dva sata za odreske tune i sabljarke, kao i ribe poput brancina, orade i škarpine. Ukoliko ne želite da marinirate ribu, dovoljno je da je neposredno prije pripreme premažete malom količinom maslinovog ulja i pospete začinima.

Umjerena temperatura

Bilo da ste se odlučili za prženje, pečenje ili barenje ribe, imajte na umu da je niska temperatura ključna u očivanju čitave lepeze okusa. Takođe, prije pripreme tava ili roštilj treba da budu zagrijani na željenoj temperaturi kako biste izbjegli ljepljenje i lomljenje većih komada ribe. Kako biste provjerili da li je tava zagrijana, pospite nekoliko kapi vode po njoj, ako se kapi vode pretvore u loptice koje brzo ispare, spremni ste za svoj kulinarski poduhvat. Važno je da zapamtite pravilo da se riba na tavi ili roštilju okreće samo jednom!

 

Kožica je korisna

Ako ne spadate u ljubitelje kožice, ne bi trebalo da je uklanjate prije same pripreme jer je ona zaslužna za očuvanje aroma. Ako pripremate šnicle lososa, pecite ih sa kožicom okrenutom ka dole, i ne brinite ukoliko primjetite da se riba zalijepila. Nakon nekoliko minuta pokušajte ponovo i čim uspijete da ke odvojite od površine, vrijeme je da okrenete šniclu i nastavite sa pripremom.

 

U rerni nema greške

Mnogi će se složiti da je priprema ribe u rerni najjednostavniji proces koji za rezultat ima veličanstveni okus! Ako se još uvijek niste odvažili na ovaj korak, predlažemo da ga probate sa ribama poput škarpine, skuše, pastrmke, brancina ili orade. Jednostavno pospite ribu maslinovim uljem i solju, dodajte začine, kriške limuna i nekoliko čenova bijelog luka, te sve zamotajte u foliju i pecite na 200°C oko pola sata. Nakon toga, sklonite foliju i pecite još 10 minuta kako biste dobili hrskavu, zlatkastu kožicu.

Odaberite odgovarajući prilog

Kako većina riba ima katakterističan okus preporučuje se da ih kombinujete sa namirnicama koje  će se skladno slagati sa njihovim aromama. Bareni krompir, riža, špinat, karfiol ili blitva idealni su parnjaci što ne znači da ne možete da je servirate i sa svojim omiljenim povrćem dokle god se vodite pravilom da je riba glavna zvijezda vašeg tanjira! Ako pripremate ribu u rerni, priloge možete dodati u posudu za pečenje ili tepsiju. Losos, skuša i škarpina odlično se slažu sa umacima na bazi vrhnja, limunovog soka i bijelog luka, a što se tiče izbora salate, dobra stara krompir salata nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Za one koji su spremni da probaju nešto novo, preporučujemo kombinaciju crvene pečene paprike, sušenog paradajza i maslinovog ulja.

I naravno, nemojte zaboraviti da posjetite našu ribarnicu gdje vas uvijek očekuje najsvježiji ulov iz rijeka i mora.