Ovog vikenda, pripremite lazanje!

Ovog vikenda uživajte u italijanskom specijalitetu. Donosimo vam brz i jednostavan recept za preukusne lazanje.

 

Potrebno vam je:

  • 1 pakovanje lazanja
  • 400 g paradajz sosa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 100 g putera
  • 4 dl mlijeka
  • 2 kašike brašna
  • 200 g mozzarelle
  • 400 g mljevenog junećeg mesa
  • Ulje
  • Bosiljak, origano, mješavina začina, biber

Za početak pripremite crveni sos. Crveni luk isjecite i propržite na ulju, dodajte meso i dodajte paradajz sos. Začinite sa origanom, bosiljkom i mješavinom začina po vašem ukusu. Dinstajte na umjerenoj temperaturi dok se sve fino ne sjedini. Ostavite da se ohladi.

Zatim, pripremite drugi sos, a to je bešamel. U manjoj šerpi otopite 100 g putera, dodajte brašno i kratko propržite da porumeni. Postepeno sipajte mlijeko i miješajte sve dok se ne dobije gustina. Začinite po ukusu.

Nakon što ste pripremili oba sosa, možete preći na pripremu lazanja. Vatrostalnu posudu pravougaonog oblika premažite bešamel sosom, zatim složite kore i premažite crvenim sosom, nakon toga dodajte kolutove mozzarelle. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sastojke, a završni sloj lazanja neka vam bude crveni sos i kolutovi mozzarelle. Peći na 220°C dok tijesto ne omekša.

Prijatno!