Kako je burger osvojio svijet?

Kada je nešto neodoljivo ukusno i lako za pripremu  – kao što je to slučaj sa burgerom, nije potrebno mnogo vremena da osvoji srca ljubitelja dobrih zalogaja širom svijeta. Najfinije meso i maštoviti prilozi donose nam mnoštvo varijacija u kojima svako pronalazi svoje favorite, uvijek se rado vraćajući gastronomskom užitku koji nas iznova nagrađuje jedinstvenim iskustvom.

Specijalna vrsta mesa

Još od srednjeg vijeka, njemački grad Hamburg počeo je tradiciju prerade mesa koje je s vremenom postalo poznato po vrhunskom kvalitetu i okusu. Kako je lučka trgovina brzo napredovala tako je i ostatak svijeta upoznao šnicle, kobasice i odreske u “hamburškom stilu.” Mljeveno začinjeno meso ubrzo je dobilo ime hamburger. Taj naziv zadržao se i do danas kada nam je, pored njega, poznat i njegov nadimak “burger”.

Posebne zemičke

U početku, meso za burger mljelo se ručno, a kako nas je 19. vijek počastio izumom mašine za mljevenje mesa, tako je ovo neodoljivo jelo moglo da se spremi i u restoranima i u sve više domaćinstava širom svijeta. Budući da je tada burger i dalje služen između dvije kriške svježeg ili tostiranog hljeba, ljubitelji ove mesne poslastice složili su se da joj je potrebno pecivo koje će savršeno pratiti oblik mesa – i tada nastaju zemičke bez kojih ne možemo ni da zamislimo izgled i okus burgera danas. Zemičke su sa gornje i donje strane posute susamom, što ubrzo postaje zaštitni znak ovog omiljenog jela svih generacija.

Tajanstveni prelivi

Može se slobodno reći da svaki iskusni gril majstor ima svoju originalnu recepturu savršenog burger sosa koju strogo drži u tajnosti. Ipak, poznato je da je sos uvijek na bazi majoneza, pavlake, kečapa i senfa sa dodatkom sitno sjeckanih kiselih krastavčića, i bijelog ili crnog luka u prahu. Kako biste pronašli svoj najukusniji preliv, predlažemo da isprobate varijacije sa dodatkom mljevene paprike, soja sosa i svojih omiljenih začina. Prelivom možete premazati zemičke ali i meso.

Harmonični dodaci

Jedna od tajni pripreme dobrog burgera krije se u tome da jednu stranu zemičke premažete senfom i zapečete na tavi ili roštilju na kojem ste prethodno pripremali meso. Za arome burgera zaslužni su takođe i karamelizovani luk koji se sprema dugim dinstanjem i dodavanjem meda i soja sosa, kao i nezaobilazni svježi paradajz, zelena ili iceberg salata, topljeni sir i kiseli krastavčići. Važno je da izaberete dodatke u kojima ćete uživati pa tako okus mesa možete obogatiti i umakom od pečuraka, pečenih ili barenih jaja, rukolom i raznim drugim sastojcima.

Nezaobilazni prilozi

Prve porcije burgera služene su bez dodataka da bi mu se ubrzo pridružio i pomfrit koji je danas njegov najčešći pratilac. Pomfrit može biti zamijenjen mladim začinjenim krompirom, batatom kao i grilovanim štapićima od mrkve ili celera. Takođe, poznato je i da se okus burgera neodoljivo slaže sa pohovanim kolutovima luka i pohovanim kačkavaljem koji mogu biti dodati i između zemički.

Raznolike varijacije

Da ljubav prema burgeru ne poznaje granice dokazuje i to da ga danas možete naći u svim oblicima koji ga čine pogodnim za različite navike u ishrani. Tako možete probati vegetarijansku verziju burgera kao i verziju bez ugljenih hidrata gdje je umjesto zemički, sočan burger poslužen između dvije polovine manje glavice iceberg salate.

U pravljenju vašeg omiljenog burgera možete uživati u udobnosti svog doma a sve potrebne sastojke pronađite u Crvena jabuka gastro marketu Marindvor.