Kako servirati pršut?

Najljepši zalogaji suhog mesa su praznik za nepce i kada nema nekog posebnog povoda, pa su rado viđeni gosti trpeze u svim prilikama. Pored odabira dobrog i kvalitetnog pršuta, dobrodošlo je i malo mašte i kulinarske kreativnosti kako bi se u ovom mesnom delikatesu uživalo svim čulima. Zato vam danas donosimo nekoliko ideja kako možete servirati pršut.

  1. Tanko sječeni režnjevi

Tanko sječenje pršuta je umjetnost, ali uvijek za to možete zamoliti profesionalca na odjelu sa delikatesima ili se odlučiti za prethodno narezane selekcije koje će savršeno upotpuniti vašu platu. Jednostavno ih rasporedite tako da se ne preklapaju, i malo ih zarotirajte za ljepši vizuelni doživljaj.

  1. Neodoljive rolnice

Ukusna pečena šparoga, hrskavi grisini, komadići kruške, smokve i dinje su neki od klasičnih izbora za obmotavanje pršutom i uparivanje u savršenu harmoniju okusa. Uvijek ih možete preliti sa malo balsamico sirćeta i poslužiti uz prepečene kriške hljeba sa omiljenim mekim sirom.

Od tanko rezanog pršuta možete pripremiti i ukusne punjene zalogaje. Za nadjev možete kombinovati komadiće tvrdog sira i  rukole, i tako dobiti sjajno posluženje za različite prilike i okupljanja sa vašim najmilijima.

  1. Bruschette sa pršutom

Neke od najljepših ali i najjedostavnijih varijacija italijanskih bruschetta možete pripremiti sa krem sirom i pršutom. Kriške baguetta kratko zapecite, te ih premažite krem sirom i preko njega složite tanko sječeni komad pršuta tako da formira oblik ružice. Uz malo maslinovog ulja, balsamico sirćeta i posip od listića rukole, oduševićete sve ukućane i goste.

  1. Submarine sendviči na italijanski način

Jedno od osnovnih pravila gastronomske umjetnosti glasi „ ljepota je u jednostavnosti“! Vodeći se ovom parolom u baget složite trapist sir, svježu zelenu salatu i kriške paradajza i pršuta. Uživajte u klasičnom obroku, jer ste upravo pripremili jedan od najukusnijih oblika submarine sendviča.