Burrata- sir mekog srca

Ovaj meki sir koji nam dolazi sa juga Italije, je pravo malo mliječno remek- djelo okusa i teksture koje se topi u ustima. Burrata se još naziva i čudom italijanske kuhinje, i to sa pravim razlogom, jer sa svakim novim zalogajem čini da poželite još. Od čega je satkan ovaj fenomalni sir i kako uživati u njemu na pravi način saznajte u nastavku teksta.

Burrata je svježi sir od kravljeg ili bivoljeg mlijeka, u obliku mekane elastične vrećice od mozzarella sira ispunjene kremastim jezgrom ručno obrađene mozzarelle i svježe pavlake. Svaki zalogaj burrate je pravo malo čudo spakovano u kompaktne loptice. Ali prava magija se dešava kada se burrata presiječe, i njena unutrašnjost krene da se preliva poput najljepšeg sirnog umaka.

Italijanski sir mekog srca, kako često nazivaju burratu, ima mnogo varijacija u kuhinji, donoseći autentičnu svježinu i bogatstvo okusa svakom jelu. Za početak, dovoljno je da je jednostavno pospete morskom solju i prelijete sa nekoliko kapljica finog kvalitetnog extra djevičanskog maslinovog ulja. Ovako je možete poslužiti uz povrće, i meso sa roštilja i tako prirediti sebi jedan pravi gurmanski užitak.

Svi ljubitelji peciva i tijesta znaju koliko raskošan okus ono donosi kad se kombinuje sa kvalitetnim sirevima. Bilo da volite fokaču, somune, kroasane ili bruskete, dovoljno je da nasjeckate  burratu i poslužite ih sa ovim neodoljim sirom. Za potpun okus dodajte začinsko bilje po izboru.

Još jedna kulinarska čarolija dešava se kada uparimo burratu sa pastom. Ovaj sir će se sjajno uklopiti sa svim vrstama paste i pružiti prefinjeni kremasti kontrast. A kada govorimo o italijanskim specijalitetima, razmislite i o dodatku burrate na vašu pizzu. Dodajte je na vrh gotove pizze i vratite u rernu samo na kratko, da se sir zagrije i postane mekan, ali ne previše tečan.

Da biste istinski uživali u aromi burrate, pustite je da dostigne sobnu temperaturu prije serviranja. Fantastična je u kombinaciji sa svježim voćem u salatama. Za posebno elegantnu notu, isprobajte grilovane smokve i burratu sa balsamicom.

Burrata je sa svojom nježnom teksturom i bogatim okusom postala prava zvijezda na svakoj trpezi. Na koji god način odlučite da je poslužite, sigurni smo da će vas osvojiti.