Kremaste njoke sa piletinom
Vikend inspiracija za savršene kremaste njoke sa piletinom
Sastojci:
- 700 ml kokošijeg temeljca
- 500 gr otkoštenog pilećeg karabatka
- 500 gr njoka
- 400 gr sjeckanog paradajza iz konzerve
- tri kašike pavlake
- 2-3 češnja bijelog luka
- 1 luk
- 1 lovorov list
- 1 čajna kašičica paprike u prahu,
- biljno ulje za dinstanje
- so i biber po želji
- svježi peršun za posluživanje
Priprema:
Zagrijte ulje u šerpi i prodinstajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Dodajte piletinu narezanu na trakice. Dinstajte nekoliko minuta dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju.
Dodajte i sitno nasjeckani bijeli luk i dinstajte oko jednog minuta. Prelijte sve zajedno s nasjeckanim paradajzom i kokošijim temeljcem, posolite i pobiberite po želji.
Ubacite u šerpu i lovorov list, zatim papriku u prahu.
Poklopite i kuhajte sve zajedno 10-ak minuta dok se ukusi ne spoje.
Ubacite njoke u šerpu i kuhajte još desetak minuta, dok se njoke termički ne obrade do kraja, a umak ne zgusne.
Pred kraj kuhanja izvadite lovorov list i dodajte 3 kašike pavlake i promješajte.
Poslužite toplo, sa svježe nasjeckanim peršunom.