Kremaste njoke sa piletinom

Vikend inspiracija za savršene kremaste njoke sa piletinom

Sastojci:

  • 700 ml kokošijeg temeljca
  • 500 gr otkoštenog pilećeg karabatka
  • 500 gr njoka
  • 400 gr sjeckanog paradajza iz konzerve
  • tri kašike pavlake
  • 2-3 češnja bijelog luka
  • 1 luk
  • 1 lovorov list
  • 1 čajna kašičica paprike u prahu,
  • biljno ulje za dinstanje
  • so i biber po želji
  • svježi peršun za posluživanje

 

Priprema:

Zagrijte ulje u šerpi i prodinstajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Dodajte piletinu narezanu na trakice. Dinstajte nekoliko minuta dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju.

Dodajte i sitno nasjeckani bijeli luk i dinstajte oko jednog minuta. Prelijte sve zajedno s nasjeckanim paradajzom i kokošijim temeljcem, posolite i pobiberite po želji.

Ubacite u šerpu i lovorov list, zatim papriku u prahu.

Poklopite i kuhajte sve zajedno 10-ak minuta dok se ukusi ne spoje.

Ubacite njoke u šerpu i kuhajte još desetak minuta, dok se njoke termički ne obrade do kraja, a umak ne zgusne.

Pred kraj kuhanja izvadite lovorov list i dodajte 3 kašike pavlake i promješajte.

Poslužite toplo, sa svježe nasjeckanim peršunom.