Otkrijte čudesni svijet ravioli tjestenine

Dovoljno je reći punjeni jastučići tjestenine neodoljivog okusa, i već znamo da je riječ o ukusnoj ravioli pasti. Ravioli su osvojili srca gurmana širom svijeta, a danas otkrivamo neke zanimljivosti o njima, kao i načine pripreme kako biste uživali u ovim ukusnim delicijama.

Ravioli su porijeklom iz Italije, gdje se tradicionalno prave od jaja, brašna i soli. Kao dio italijanske kulinarske istorije postoje još od 14. vijeka. Neki pak veruju da potiču iz grčke kuhinje gdje su se slični recepti koristili u davnoj prošlosti.

Sastojci za ravioli nadjeve mogu biti različiti – od mesa i sira, pa sve do povrća i začina. Klasični ravioli podrazumijevaju nadjeve od ricotte i špinata. Zatim su tu i ravioli sa morskim plodovima kao što su kozice, lignje i školjke, ali i različiti mesni ravioli. Postoje i vrste koje krase nadjevi od povrća, gljiva, budimke ili artičoke.

Ravioli se mogu pripremiti na više načina, uključujući kuhanje u slanoj vodi i pečenje u rerni sa bogatim prelivom. Takođe se koriste i za pripremu ukusnih pasta salata. Za kraj vam donosimo jedan klasični recept za ravioli pastu, koji možete koristiti u pripremi bilo koje vrste ove prefinjene italijanske tjestenine.

Ravioli u bijelom sosu

Sastojci:

  • 500 g ravioli paste
  • 200 g trapist sira
  • 200 ml pavlake za kuhanje
  • 20 g putera
  • 20 g brašna
  • biber
  • so

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, dodajte malo soli, pa kad voda proključa, sipajte ravioli i kuhajte od šest do osam minuta.  U zagrijanu tavu stavite puter, ostavite da se rastopi, pa umiješajte brašno, so i biber, pa dobro promiješajte. Kad brašno počne da mijenja boju, sipajte pavlaku za kuhanje i izrendan trapist, pa sve zajedno kuhajte dok ne proključa. Dobijenim sosom prelijte raviole, ukrasite ih svježe isjeckanim peršunovim listom i poslužite. Prijatno!