Vino i riba: Savršen par

Hedonisti su uvijek u potrazi za novim i drugačijim načinima uparivanja hrane i vina, a riba svakako spada u jednu od najomiljenijih saputnica na ovim malim gastronomskim putovanjima. Zato smo za vas odabrali nekoliko neobičnih i nedoljivih savjeta, uz koje užitak za trpezom sigurno neće izostati.

Prosecco i pržena riba

Zaboravite na uobičajenu percepciju da Prosecco, slatko italijansko pjenušavo vino, ide samo uz desert. Ako ste spremni za avanturu, kombinujte ga s prženom ribom. Otkrićete kako hrskavost ribe savršeno odgovara citrusnoj slatkoći Prosecca, stvarajući balans slanih i slatkih okusa.

Moscato i začinjena riba

Moscato, sa svojom slatkoćom i laganim mjehurićima, pruža paletu aroma vanilije, breskve, jasmina i karamele. Kao desertno vino, iznenađujuće dobro pristaje uz glavna jela, pri čemu će pikantne note poput onih koje su karakteristične za meksičku kuhinju, donijeti poseban balans. Možete ga poslužiti uz riblje tacose, kako bi svaki gutljaj ovog vina podstaknuo stvaranje harmonije voćnih nota i karakterističnog začinjenog okusa.

Pinot Gris i plava riba

Pinot Gris je poznat u kulinarstvu kao odličan pratilac ribe. Zahvaljujući svojoj visokoj kiselosti i voćnim notama, savršeno se uklapa s masnijim ribama, gdje njegove citrusne i voćne karakteristike dolaze do izražaja – posebno uz fino pečenu tunu ili skušu.

Pinot Noir i slatkovodna riba

Pinot Noir, sa svojom lakoćom i niskim sadržajem tanina, predstavlja izuzetak od pravila da je ribu najbolje poslužiti uz bijela vina. Idealno se slaže s bogatijim mesom slatkovodnih riba, kao što je losos pastrmka, ali ukoliko niste u mogućnosti da je pripremite, utisak neće izostati ako ga uparite sa drugim riječnim vrstama. Takođe, većina jela od tjestenine koja uključuju ribu dobro će ići uz ovo kvalitetno crveno vino.

I naravno, ne zaboravite da vam kreativno i promišljeno uparivanje vina i ribe može donijeti najljepša gurmanska otrkića. Probudite avanturistu u sebi i probajte različite kombinacije, jer istinski hedonizam leži u neprestanom istraživanju novih okusa.