Roquefort – kralj među sirevima

Roquefort sir je jedan od najcjenjenijih i najpoznatijih francuskih sireva, čija tradicija seže stotinama godina unazad. Proizvodi se isključivo u određenoj regiji južne Francuske, gdje se koriste posebne vrste plavih plijesni koje mu daju jedinstveni okus, boju i teksturu. Ovaj sir karakterišu intenzivne i pikantne note, sa kombinacijom bogatih slojeva slatkoće i ljutine, što ga čini pravim šampionom kada je u pitanju raznovrsnost upotrebe u kulinarstvu.
Pored klasičnih upotreba u sendvičima i pitama, izdvojili smo nekoliko načina na koje možete uživati u roquefort siru, koji svako jelo može transformisati u pravu gastronomsku poslasticu!
Roquefort Salata
Dodajte izmrvljeni roquefort sir svježoj zelenoj salati za bogatiji i slojevitiji ukus. Ova kombinacija slatkog i pikantnog savršeno se slaže sa svježim povrćem i prelivima od meda i limuna.

Roquefort Ravioli
Ukoliko ste ljubitelj egzotičnog i nesvakidašnjeg okusa, pripremite domaće raviolije punjene smjesom od roquefort sira i krušaka. Poslužite sa maslacem i svježim začinskim biljem za raskošan obrok koji će osvojiti sva vaša čula.

Roquefort Umak
Iskoristite Roquefort sir kao osnovu za pripremu bogatog umaka. Kombinacija ovog sira sa pavlakom, bijelim vinom i začinima je idealna za prelivanje pečenog mesa ili tjestenine.

Roquefort sir se sjajno slaže sa određenim vrstama vina. Porto vino, sa zrelim voćnim notama i blago slatkim okusom, savršeno se uklapa sa pikantnim notama Roquefort sira. Merlot predstavlja mekano crveno vino sa notama crvenog voća i začina, što ga čini sjajnim izborom za uparivanje sa roquefort sirom, posebno ako preferirate blaže i uravnotežene okuse.
Roquefort sir je neosporno remek-djelo francuske gastronomske tradicije, koji osvaja srca gurmana širom svijeta. Bilo da se odlučite da ga koristite kao sastojak u raznim jelima ili ga jednostavno poslužite kao zalogaj uz omiljeno vino, budite sigurni da nećete pogriješiti.