Moules Marinières – osjetite čari Francuske

Ova delikatna i ukusna kombinacija donosi osvježavajući dašak francuske obale pravo u vaš dom! Moules Marinières je savršeno jelo za sve ljubitelje plodova mora, a idealno je za uživanje u društvu, uz čašu dobrog vina.

Sastojci:

  • 2 kg svježih dagnji
  • 2 čena bijelog luka, sitno isjeckana
  • 1 crni luk, sitno isjeckan
  • 1 mrkva, oljuštena i isjeckana na kolutove
  • 2 štapića celera, isjeckana na sitne komade
  • 1 čaša bijelog vina (oko 250 ml)
  • 1 čaša povrtnog temeljca
  • 2 kašike maslaca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • svježi peršun, sitno isjeckan, za posluživanje
  • limun, isječen na kriške, za posluživanje

Priprema:

Pod mlazom hladne vode operite školjke. U velikoj šerpi ili dubokom tiganju, zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i bijeli luk, mrkvu i celer i dinstajte ih dok ne omjekšaju. Pojačajte vatru i dodajte bijelo vino da provri. Dolijte povrtni temeljac, posolite i pobiberite po ukusu, pa pustite da se kuha oko 10 minuta. Dodajte školjke i kuhajte u poklopljenoj šerpi ili tiganju dok se ne otvore. Pospite svježim peršunom i limunovim sokom za dodatnu aromu i uživajte!

Uz ovaj neodoljivi francuski specijalitet preporučujemo vam čašu vina Sauvignon Blanc ili Muscadet!

Prijatno!